Squash snaar vervangen waarom en wanneer

Squash snaar vervangen waarom en wanneer

Squash snaar vervangen waarom en wanneer

Wat is de invloed van uw snaar in uw squash racket

De invloed van uw squashsnaar en grip worden erg onderschat. Gek genoeg heeft het racket zelf minder invloed dan de snaar zelf. Uiteraard is het squash racket voor een groot deel bepalend, maar de squash snaar heeft meer invloed. De squashsnaar bepaalt uiteindelijk uw gevoel, controle en power. Hetzelfde geldt voor de grip. Een slechte grip kan leiden tot verlies van controle. Het is belangrijk dat u uw grip ook regelmatig vervangt.

Nieuw squash racket met snaar

U heeft een nieuw squashracket gekocht, deze is standaard voorzien van bespanning. De vraag is of de bespanning voor u de juiste bespanning is. De meeste squashrackets worden uit de fabriek geleverd met een simpele squashsnaar en dan hebben wij het nog niet eens over hoe de squashrackets bespannen zijn. Veel squashrackets zijn al in de fabriek verkeerd bespannen, waardoor de krachten verkeerd verdeeld zijn in het frame van het squash racket. Het type snaar dat in de fabriek gebruikt wordt, is vaak een allround snaar waar de massa mee om kan gaan. Een merk als Tecnifibre daarentegen voorziet de squash rackets wel van een goede bespanning. Helaas zit ook deze bespanning er niet geweldig in. In de meeste gevallen heeft u dus een racket met de verkeerde snaar. Wij kunnen u een nieuw squash racket leveren met een bespanning naar uw wens. Hierdoor voldoet een squashracket altijd aan uw eisen. Wilt u het maximale uit uw nieuwe squashracket halen? Kies dan direct bij de aanschaf voor een goede bespanning die door een professional gezet is.

Er zijn een aantal redenen om uw snaar te vervangen in verloop van tijd.

- Gebroken tijdens slaan in de sweetspot

- Gebroken langs de rand met een mishit

- Duurzaamheid, hoelang mag een snaar meegaan.

- Last van mijn arm/schouder (verkeerde snaar/druk)

Gebroken tijdens slaan in de sweetspot

Uw squashsnaar is gebroken in de sweetspot (midden in het frame) en moet logischerwijs vervangen worden. Als u van mening bent dat uw snaar te snel gebroken is, is het misschien zinvol om voor een meer duurzame snaar te kiezen. Let op: niet elke snaar reageert hetzelfde in elk squash racket.

Gebroken langs de rand met een mishit

De snaar is gebroken langs de rand van het frame. Vermoedelijk heeft u de bal geraakt op de rand van het frame waardoor de snaar als het ware afgesneden is op de tube of de rand van het frame. In veel gevallen is er slijtage aan de bumper/tubes. Zodra de bumper en/of de tubes breken, scheuren of ontbreken, neemt de kans op snaarbreuk aanzienlijk toe. Laat de bumper en/of tubes tijdig vervangen om herhaling te voorkomen.

Duurzaamheid. Hoelang mag een snaar meegaan?

De meeste squashers spelen door totdat de snaar breekt. Het breken van de snaar is echter niet de maatstaf om te bepalen of de snaar vervangen moet worden. Als maatstaf kunt u aanhouden: hoe vaak u per week squasht, zo vaak moet u per jaar de snaar vervangen. Hierdoor zal het spelplezier optimaal blijven. In de loop van de tijd neemt de oppervlakte spanning van de snaar af en ook de veerkracht van de snaar. Dit heeft te maken met het onder spanning staan van de snaar, niet eens zozeer door het spelen zelf. Het is verstandig om met regelmaat uw bespanning te vervangen, ook om de kans op blessures te minimaliseren. Wanneer uit de snaar minder veerkracht komt, probeert u het verlies aan veerkracht te compenseren met uw arm, zodat u meer kracht gaat zetten. Direct na het bespannen begint de terugloop. Als u power mist na verloop van tijd, houdt dit dan in gedachten.

LET OP: wij horen vaak onzin verhalen als: “even luisteren of de snaar dof klinkt” of “even de vinger erlangs laten gaan en luisteren”. Het is in geen geval mogelijk om te horen of de snaar aan vervanging toe is. Het is wel meetbaar aan de hand van een DT meter.

Last van mijn arm.

U heeft last van uw arm. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Eén van de oorzaken zou kunnen zijn dat u een verkeerd squashracket heeft met de verkeerde balans. Een andere oorzaak zou kunnen zijn een dode snaar (een snaar die weinig tot geen veerkracht meer heeft). Laat u in deze gevallen goed informeren over wat u eraan kan doen. Veranderen van squashracket kan zeker helpen, maar een zachtere comfortabelere multifilament snaar kan ook de oplossing zijn. Wij adviseren om eerst de snaar te vervangen, aangezien deze optie goedkoper is dan het aanschaffen van een nieuw squash racket. In een squashclub wordt vaak als beste/duurste squashsnaar de ‘Ashaway Powernick red’ aangeboden. Voor squashers met een armblessure is deze snaar een zeer slechte keuze, aangezien deze snaar erg hard is. Als u op zoek bent naar een snaar met het hoogste comfort, heeft u eigenlijk twee opties: de Tecnifibre X-One Biphase en de Pacific Natural Gut. De Pacific Natural Gut is een darmsnaar en heeft een zeer korte levensduur. Kies hier dus weloverwogen voor (deze snaar geeft wel het allerhoogste comfort). Een andere grip opbouw kan overigens ook erg helpen. Bijvoorbeeld een lerengrip met daarover een overgrip. Deze opbouw geeft meer comfort. Kortom: als u arm klachten heeft, laat u dan goed adviseren door iemand die er echt verstand van heeft.

.

2 years ago
Opmerkingen